Antwoord op vaak gestelde vragen
Hieronder vindt u een overzicht van antwoorden op vaak gestelde vragen. Klik op een vraag om het antwoord te lezen...
Binnen Bujinkan worden enkele traditionele Japanse krijgskunsten beoefend. Bujinkan Oostkamp is rechtstreeks afhankelijk van en erkend door de Bujinkan hoofdzetel in Japan. Wij beoefenen binnen Bujinkan 9 traditionele scholen met technieken afkomstig van de samoerai en ninja. De oudste van deze scholen werden opgericht in de 12de eeuw.
Aangezien er 9 verschillende scholen zijn, bevat Bujinkan een breed gamma van technieken en verschillende stijlen. De ongewapende technieken omvatten zowel slag- en traptechnieken, als worpen, wurgingen en klemmen, aanvallen op zenuwpunten en aanvallen op spierweefsel en botten.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een breed gamma aan traditionele wapens zoals stokken met verschillende lengtes, messen, zwaarden, enz. Af en toe verdiepen we ons ook in de minder gangbare ninjutsu-wapens zoals kunai, kusari fundo en dergelijke meer.
Alhoewel we binnen Bujinkan veel aandacht hebben voor de traditie en de technieken vaak instuderen op de manier zoals je honderden jaren geleden werden neergepend, is één van de belangrijkste aspecten van de ninjutsutraditie juist de flexibiliteit. Wij gaan daarom bewust met technieken aan de slag om te variëren en ook hedendaagse elementen en gebruiksvoorwerpen te integreren in de training. Mede daardoor is wat wij doen ook zeer geschikt als zelfverdediging.
Krijgskunst is uiteraard geen passief gebeuren, er wordt dus al eens één of meerdere druppels zweet vergoten op de matten. Je hoeft echter geen topsporter te zijn om te kunnen starten. Krijgskunst beoefenen is immers ook leren werken met je lichaam zoals het is. Dit betekent ook dat je op nagenoeg elke leeftijd met Bujinkan kan starten. In Japan zijn bv. senioren op de mat geen uitzondering.
Lenigheid en conditie is uiteraard een pluspunt, maar zeker geen noodzakelijke voorwaarde.
Op training zorgen wij telkens voor een goede warming up en stretching om blessures te vermijden, anderzijds zijn we geen fitnessclub. Wie echt aan zijn conditie wil werken zal daar ook naast de wekelijkse training tijd in moeten investeren.
Wij zijn er niet op uit om onze leden op kosten te drijven. Wij hechten daarom weinig belang aan uniforme kledij. Traditioneel trainen wij in een zwarte kimono, maar dit is zeker geen must voor beginners. Het staat iedereen vrij om zolang hij/zij wil in een gewone trainingsbroek en t-shirt op de mat te komen.
Ook in wapenmateriaal hoef je niet echt te investeren. De club beschikt over een behoorlijke voorraad aan stokken, bokkens (houten traningszwaarden) en dergelijke die door iedereen mogen gebruikt worden. De meeste leden schaffen daardoor pas na enkele jaren eigen materiaal aan.
Wij zijn een klassieke krijgskunstschool en geen sportclub. Er bestaat binnen wat wij doen dus ook geen sportfederatie of een formele competitie. Bepaalde technieken of wapens lenen zich ook moeilijk voor competitie omwille van het te grote gevaar op kwetsuren. Wel zullen we op trainingen af en toe op een gecontroleerde manier ‘sparren’. Dit helpt je om je technieken in een meer reële situatie te beproeven en traint je snelheid, reflexen en vaardigheden in een effectieve gevechtssituatie.
Bujinkan kent zoals vele krijgskunsten een formeel systeem met graden en verschillende kleuren van gordels. Dit systeem werkt iets anders dan de klassieke kleuren van bv. judo, maar is er wel mee te vergelijken. Op basis van de vooruitgang die je maakt zal je op bepaalde momenten gevraagd worden om examen af te leggen voor een hogere graad. Deze examens worden soms op voorhand aangekondigd, maar soms (bewust) ook niet. Je hebt steeds het recht om te weigeren een examen af te leggen. Wie slaagt kan zijn graad formeel laten registreren in Japan. Je ontvangt dan ook een Japans diploma.
Onze contactpagina geeft je hierover alle info.
If you train too polite, you may get in the habit of apologizing. And then you apologize in a real situation and get defeated.
Soke Masaaki Hatsumi